Popotnik, ti, ki tavaš po svetu, si iščeš kraj, kjer se spočiješ od napornih delovnih dni.

Pridi v naš kraj, kraj, kjer še vlada toplina, kjer je še veliko naravnosti nenarejenosti, nepokvarjenosti, verovanja v dobro in boljši jutri.

Mir, tišina,v zelenje odeta okolica,kraj, kjer te v jutranjem svitu zbudi ptičje oglašanje,kraj, kamor se še lastovke in štorklje vedno vračajo, pomirjujoče okolje za vse željne miru in gibanja. Je kraj raznolikosti. Kraj, ki nosi v sebi vonj po preteklosti, pristnosti in prvobitnosti.

In kaže iz sebe prihodnost, tisočere možnosti in upanje.Čeprav nismo vedno prijazni do narave, pa se ji tudi ne odpovemo. Kajti tukaj je še zemlja naši mati, ki je vedno pripravljena slišati naše potrebe in želje.

Prepustite se torej šepetanju gozdov, spočijte si pogled na zelenicah življenja,zaupajte nasmehu domačina in v vas se bodo prebudili enkratni občutki, ki so v življenju premnogo krat samo skriti v kotičku srca – mir, spokojnost, sreča.

Potep po obrobju treh dežel, Slovenije, Avstrije in Madžarske, daje občutek, da se tukaj čas vrti še počasneje in prav gotovo vam bo ostal v prijetnem spominu.

Turistične točke

BEŽANOVA DOMAČIJA NA GORNJIH SLAVEČIH

V hiši živi lastnica Cecilija Bežan. Hiša je zgrajena v obliki črke L in je stara okrog 200 let. Ima majhna okna s križci, pobeljena je z naravnim apnom,…

FONTANA V SREDIŠČU VASI KUZMA

V središču vasi Kuzme zraven cerkve je nastala fontana na sredini novega parkirišča. V središču fontane je “lebdeča” krogla, ki ponazarja svet, obrobljena pa je z obliko Slovenije.

TROMEJNIK v Trdkovi

Kulturnozgodovinski spomenik v obliki piramide je na nadmorski višini 388 metrov. Vsaka stran piramide nosi grb ene izmed mejnih držav, obrnjen v smeri te države, in letnico (Madžarska…

HRAST GRADEN V TRDKOVI

Na križišču v Trdkovi je velik hrast, visok 22 metrov, z obsegom debla 493 centimetrov, star več kot štiristo let.

Učne točke

NARAVOSLOVNA GOZDNA UČNA POT TROMEJNIK

TROMEJNIK je lepa turistična točka na stičišču treh držav: Slovenije, Avstrije in Madžarske. Leži na nadmorski višini 385 metrov. Vključen je v krožno naravoslovno gozdno učno pot, ki s trinajstimi točkami spodbudi pohodnike k doživljanju narave z vsemi čutili: poslušanjem, tipanjem, vohanjem ... Vodi in usmerja nas prijazen ježek, ki opozarja tudi na to, česa vsega ne smemo početi v gozdu. Namenjena je učenju skupaj z naravo: to je način, kako zaužiti polno mero narave in jo hkrati varovati, ohranjati in sprejemati takšno, kot jo je človek skozi stoletja sonaravnega gospodarjenja tudi ustvaril. Učne točke nam prikažejo analizo rasti dreves, spoznamo značilne vrste dreves, preizkusimo lahko vonjalne sposobnosti, poslušamo ptičje oglašanje, se seznanimo s prehranjevalno verigo ... Izhodišče je parkirni prostor pod Tromejo (289 m nadmorske višine), pot je krožna, dolga 2600 m in s postanki na točkah se vrnemo na izhodišče v približno dveh urah.

LES NA GORIČKEM

Predstavljeni so prečni in vzdolžni prerezi 16 različnih drevesnih vrst. Lahko si ogledamo barvo lesa, luknjičavost in smolnatost tistih vrst, za katere je to značilno.

ANALIZA RASTI DREVESA

Prikaže nam elemente horizontalne, vertikalne in posredno tudi volumske prirasti posameznega drevesa.