Domov Obvestila in objave Akcija alkohol-november 2019

Akcija alkohol-november 2019

24.10.2019 Danilo Z. 33
Spoštovane občanke in občani občine Kuzma
Zaradi prisotnosti alkohola v prometu smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu, zato moramo kot družba narediti korak v smeri, da skupaj rečemo NE alkoholu in drugim prepovedanim substancam za volanom. Z željo po ničelni toleranci alkohola v prometu in posledično večji varnosti na slovenskih cestah pozivamo pristojne k vnovičnemu razmisleku o uzakonjenju tega predloga. Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu.
Ukrepi za zmanjšanje tveganja zaradi alkohola so različni:
  • zakonska določila glede dovoljene alkoholiziranosti v prometu ter določene globe in kazni
  • osveščanje in izobraževanje udeležencev v prometu
  •  medijske kampanje in aktivnosti
  • preventivni dogodki na terenu
  • izvajanje rehabilitacijskih programov
  • ostren nadzor nad vozniki pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih substanc bo potekal med 4. in 11. novembrom, spremljale pa ga bodo tudi številne delavnice po vsej Sloveniji.
Stavek, da je alkohol eden izmed glavnih krivcev za prometne nesreče s smrtnim izidom, se zdi že nekoliko obrabljen, pa vendar še vedno drži. A čeprav se statistika popravlja, bo cilj dosežen takrat, ko za volan ne bo sedel noben opit voznik, alkohol pa ne bo odgovoren za nobeno prometno nesrečo, kaj šele poškodbo ali celo smrtno žrtev. Tudi zato letos slovenska policija znova pripravlja akcijo z naslovom Alkohol, v sklopu katere bodo policisti med 4. in 11. novembrom izvajali poostren nadzor nad uporabo alkohola v prometu. Če se torej v prihodnjih dneh, ko bodo v različnih dneh po Sloveniji potekala martinovanja, odpravljate na zabave, pred tem poskrbite za varen prevoz domov. In ker se ne nazadnje bliža veseli december, čas, ko je praznovanj največ, naj nam ostane v zavesti,  da se pod vplivom alkohola ne sedemo za volan in s tem preprečimo prometne nesreče s najhujšimi posledicami.

                                                                                           Boris Gral

                                                                                           Predsednik SPV Kuzma

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?